V Sabinove zaznela Óda na radosť v podaní 70 mladých hudobníkov

25.08.2005 Sabinov

Sabinov 25. augusta (TASR) - Hymna Európskej únie (EÚ) Beethovenova Óda na radosť znela večer v kinosále miestneho kultúrneho strediska v Sabinove v podaní 7...
Sabinov 25. augusta (TASR) - Hymna Európskej únie (EÚ) Beethovenova Óda na radosť znela večer v kinosále miestneho kultúrneho strediska v Sabinove v podaní 70 mladých hudobníkov zo Slovinska, Estónska, Poľska, Česka a Slovenska.

Účastníci medzinárodného projektu Extrém v rámci programu Mládež ju zahrali na začiatok spoločného záverečného koncertu. Uzavreli ním svoj pobyt od 12. augusta v Sabinove.
Nacvičenie troch spoločných skladieb vrátane hymny EÚ je jedným z viacerých výsledkov realizácie projektu. Jeho šéf Sabinovčan Gabriel Huraj, zároveň aj predseda tunajšieho Občianskeho združenia (OZ) pre edukácie Sabinova, získal z eurofondov 25 tisíc EUR, čo je asi jeden milión Sk.
Uskutočnenie projektu ho uspokojilo. Ako pre TASR povedal, splnil si svoj ďalší sen. Projekt spísal a podal žiadosť o podporu minulý rok. \"Hlavným zmyslom projektu bolo zmiešať rôzne štýly hudby a názory na hudbu medzi mladými a vlastne dať ich dokopy, \" konštatoval. Zdôraznil, že najťažšia bola komunikácia tých ľudí, aby \"si porozumeli, aby tolerovali ostatných\". Pohnútkou k celej iniciatíve bol jeho obdiv ku hudobnému žánru známemu ako world music.
Účastníkmi projektu boli mladí ľudia vo veku od 15 do 25 rokov. Nikdy pred tým sa nestretli. Z Poľska prišli profesionálni hudobníci, z Estónska profesionálni tanečníci, vedúcou formáciou slovenskej časti bola sabinovská rocková skupina Heľenine oči. Hrali na hudobných nástrojoch od citary, cez flautu až po gitaru.
Počas pobytu mládežníkov v Sabinove dvaja hluchonemí účastníci z Česka učili ostatných posunkovú reč, uskutočnil sa slovensko-slovinský i poľsko-estónsky kultúrny večer. Absolvovali tiež výlet na Spišský hrad, do Tatier a z neďalekého letiska v Ražňanoch si zalietali na lietadlách tamojšieho aeroklubu.
Spomenuté Hurajovo OZ vzniklo v roku 2003. Pre Huraja, ktorý pôsobí v treťom sektore sedem rokov, bol tento projekt v poradí siedmy, ale prvý z oblasti hudby.
 

Vyberte región

mark